A tegnap estéről HáZé „tollából”

MARIO ÉS A VARÁZSLAT
– Rafael Márió triója a Nemcsak Jazz klubban

Koncertre megy az ember, klubba pedig jár. Előbbi egy esemény, utóbbi egy nagybetűs HELY.

Koncerten közönség van, a klubban közösség.
Koncertet ’a la carte választunk, a klubban pedig azt esszük, ami van – és mégis járunk, mert tudjuk, hogy jól főznek.

Így vagyok Nemcsak Jazz klubunk sosem hallott előadóival. Magasan van a léc, de akit Zsuzsiék meghívnak, biztosan átugorja.

Ma három fiatal zenészt hallgattunk tátott füllel – időnként tátott szájjal. A Rafael Márió, Bartók Vince és Hidász Tamás (mindhárman a jazztanszakon végeztek) alkotta trió muzsikája fiatalos, bevállalós, bizonyítani akaró. Szertelen, mégis rendezett, soha nem széteső.

Eleinte kicsit sok a hang, a dobütés – talán kevesebb is elég volna. Aztán – van akinél korábban, nálam a szünet után – összeáll a kép, minden a helyére kerül. Jönnek a harmóniák, váltakoznak a dallamos és lendületes, dinamikus részek, parádésak a feleselő szólók. Hibátlan, modern, jazz muzsika szól.

A srácok – leginkább Vince, a basszgitáros – bensőséges viszonyba kerülnek a zenével és hangszerükkel. Kicsit befelé fordulva játszanak, mintha maguk sem hinnék el, milyen jó, amit csinálnak.

Nem kell izgulni Srácok, nagyon is jó! És a legjobb, hogy messziről érezni, ez még csak a kezdet, és messze még a csúcs.

Vonjátok be még jobban a közönséget. Az sem baj, ha néha van egy kis csend is – legalább lehet rendesen tapsolni, együtt örülni. Ja, és mikor is lesz a következő koncert?

Rafael Márió trió: Rafael Márió – zongora, Bartók Vince – basszusgitár Hidász Tamás – dob. Nemcsak Jazz Klub, 2018. november 9.
-zh-