Bio

1990-ben születtem Budapesten és hat éves koromban kezdtem zongorázni. Csodával határos módon már gyerekkoromban biztos voltam benne, hogy egész életemben zenével szeretnék foglalkozni. Amíg más gyerek a grundon rúgta a bőrt én zongoráztam, amíg mások a Városligetben bringáztak én szintén zongoráztam és folyamatosan szívtam magamba a rádión és később az Interneten keresztül a világ összes zenéjét.

Az általános iskola után tizennégy évesen a méltán elismert és híres Binder Károly zongoraművész lett a mesterem, így nagyon korán, már gyerekként magántanulója lettem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakának, ahol érettségi után a sikeres felvételit követően, mint ígéretes művészpalánta folytathattam tanulmányaimat mesteremnél. Az egyetem nemcsak táptalaj volt számomra, hanem olyan motivációs közeg is, ahol nemcsak megismerkedhettem és együtt muzsikálhattam a legtehetségesebb fiatal művészekkel, de a nagynevű professzorokkal is.

Az egyetemi évek óta folyamatosan lépek fel szólóban, jazz trióval szerepelek a legkülönfélébb hazai jazz fesztiválokon és az ország legnépszerűbb popzenészeit kísérem nagykoncerteken. Meghatározó élmény volt számomra, hogy 2011-ben a Budapest Jazz Orchestrával és a Smile Rock Circussal 2011-ben dupla teltházas koncertet adtunk a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, később pedig hétezer ember előtt a Syma csarnokban zongorán kísértem az ország vezető énekesnőit, Zsédát, Wolf Katit, Keresztes Ildikót, Tóth Verát és Tóth Gabit.

2012-2013-ban úgy éreztem, még a diploma megszerzése előtt szükségem van arra, hogy kilépve a budapesti művészvilágból a nagyvilágban is kipróbálhassam magam. Kanadába utaztam és másfél évet éltem Torontóban, abban a színes és nyüzsgő, lüktető nagyvárosban, ami a mai kortárs jazz és világzene egyik központja. Torontóban van otthon többek között Michael Buble, Brian Adams, Celine Dion, Justin Bieber, Shania Twain és Diana Krall is. Nem csoda, hogy a helyi zenészközösség hamar befogadott és session zenészként dolgozhattam az egyik legnagyobb helyi stúdióban, ahol Rihanna, a Black Eyed Peas, Michael Jackson, Sting vagy Herbie Hancock lemezeit vették fel. Sokat léptem fel együtt és dolgoztam a lemezén, az egyik legnépszerűbb kinti Afroamerikai énekesnővel Caroline Thomsonnal, de itt találkoztam és barátkoztam össze Tim Ries szaxofonossal is, aki évekig turnézott a Rolling Stones-al.

Hazatérésem után egyetemista zenésztáraimmal új zenekart alapítottam, a Rafael Mário Triót. A trió sajátszerzeményeket játszik. Első lemezünk 2017-ben jelent meg MY HOPE címmel a Hunnia Records Gondozásában.

2013 – tól Péter Szabó Szilvia zenekar billentyűse vagyok.

2022 – től a Nox együttes zenekar művészeti vezetője és billentyűse vagyok.

Lemezek:

My Hope – Rafael Mário Trio 

Black Butterfly – RAFAEL

Blessing – Rafael Mário Trio 

Harmony – Rafael Mário 

Díjak:

2011-ben a Balogh Csibe Jenő országos jazz zongora verseny II. helyezett.

2011-ben a Jazzy dalverseny legjobb szólista díjat saját szerzeményemmel kaptam meg.

2012-ben a Jazzy dalverseny III. helyezettje lettem.

2014-ben beválogattak a Madein New York Jazz versenyre.

2014-ben beválogattak a 12 legjobb jazz zongorista közé egy nemzetközi versenyen Nottinghamben.

2014-telén I. helyezetet értem el a viliniusi Nemzetközi Jazz zongora versenyen.

2016-ban Get Closer Jazz Fesztivál nyertesei Rafael Mário Trióval.

2017-ben elnyertem az Év Fiatal Jazz Zenésze díjat a Magyar Jazz Szövetség álltal.

2017-ben a Creative Art Díj II. helyezetét kaptam.

2017-ben Hitch On Music Exchane International Jazz Juniors Competition különdíjasai a Rafael Mário Trióval Krakkóban.

2018-ban Lakatos Ablakos Dezső Jazz-előadóművészeti ösztöndíjas lettem.

2018-ban elnyertem a Junior Prima Díjat Zeneművészeti kategóriában.

Sok szeretettel várlak koncertjeimen!

Mário